Publicat pe

Cum faci un copil să citească SF

de Constantin D. Pavel

Genul science-fiction a fost încadrat adesea în acel tip de literatură digerabilă mai greu de ”marele public”. Și pe bună dreptate, căci – pentru a fi corecți, e musai să spunem lucrurilor pe nume! – nu orice cititor poate înțelege SF-ul, mai ales pe cel modern. E necesar un bagaj minim de cunoștințe științifice, de înțelegerea legilor și principiilor enunțate de știință în domenii dintre cele mai diverse: astronomie, antropologie, biologie, geologie, fizică, matematică, chimie, anatomie, geografie ș.a., ramuri științifice care, din păcate, nu prea mai sunt ”la modă” printre elevii și studenții zilelor noastre. Ce vreau să spun nu este că ”cititorii noștri sunt mai deștepți decât ai lor”, ci doar că ”cititorii noștri sunt mai avizați din punct de vedere științific decât ai lor” – și asta îi califică în grupul celor care pot citi literatură science-fiction și o pot și înțelege, percepându-i astfel fiorul pe care doar visarea la ”ce-ar fi dacă…?” e în stare să-l inducă!

Însă nu ne naștem deștepți, nu ne naștem învățați, nu ne naștem cu legile științifice ale fiecărui domeniu downloadate în creier. Ne naștem goi și ceea ce ne umple e pasiunea pentru ceva, pentru misterul care se găsește în răspunsurile la întrebările de orice fel pe care ni le punem despre natură, viață, Univers. Iar pasiunea pentru ceva o are orice om, dorința de a ști e în fiecare dintre noi, foamea de cunoaștere este cea mai puternică foame pentru un om care gândește. Și cum copiii, când sunt mici, gândesc și (se) întreabă și vor să știe, e simplu să le umpli acel ceva cu bazele științei, sădind astfel în ei dorința de a citi science-fiction și de a-l înțelege.

Când un copil se uită la Soare și (te) întreabă ce este, răspunsul cel mai bun e adevărul: ”O stea.” Când se uită pe cerul nopții și vede mulțimea de luminițe sclipitoare și (te) întreabă ce sunt, răspunsul cel mai bun e adevărul: ”Sunt stele. Iar unele dintre ele, planete…” În mintea lui îşi va pune imediat întrebarea: ”Păi, dacă Soarele e stea, iar luminițele de pe cerul nopții sunt tot stele, de ce Soarele e așa de mare și celelalte stele sunt așa de mici?”. Și va afla despre distanțele enorme din spațiu și imaginația îi va plonja în cosmos fără ca măcar să simtă asta… Bucuria de a zbura cu gândul printre stele și planete îl va determina să-și dorească să afle mai multe, să cunoască misterele Universului în care a venit.

Și cum ființa umană învață cel mai bine din povești, cel mai indicat este să iei cărțile autorilor pe care îi voi aminti în cele ce urmează și să le citiți împreună. Lecturează cu voce tare, cu intonații și efecte acustice, mai bagă și de la tine uneori, ca să creezi atmosferă și să-l duci cu gândul în poveste și cu inima în mijlocul aventurii. Ce-i drept, e indicat să citești tu mai înainte cărțile și să alegi, pentru început, acele volume ori chiar acele pasaje în care există multă acțiune, în care sunt descrieri fabuloase, în care e acel ceva de care copilul are nevoie pentru a-i aprinde imaginația și pofta de citit!

Creează, de asemenea, un cadru special pentru ”ora de lectură”, într-un loc unde să nu vă deranjeze nimeni și nimic, unde lumina să pice doar pe carte și pe chipurile voastre, unde spiritul său să-și dorească să fie cât mai des. Repetă zilnic, în același interval de timp, ritualul lecturii, pentru a crea un reflex și, vei vedea, în câteva săptămâni, dacă micuțul știe să citească bine, nu va mai avea nevoie de tine pentru a se scufunda în adâncurile binefăcătoare ale cititului. Cu toate acestea, este bine să te vadă că îți iei și tu cartea ta și citești alături de el; exemplul direct al părintelui modelează cel mai bine comportamentul copilului.

Cele mai frumoase cărți SF cu care un copil (indiferent de vârstă) poate începe sunt, pe autori, următoarele:

Jules Verne – De la Pământ la Lună; În jurul Lunii; O călătorie spre centrul Pământului; 20.000 de leghe sub mări; Insula misterioasă; Hector Servadac în lumea solară; Raza verde; Castelul din Carpați; Robur Cuceritorul. Stăpânul lumii; Doi ani de vacanță; Insula cu elice; Testamentul unui excentric; Goana după meteor; O dramă în văzduh.

Herbert G. WellsOmul invizibil; Mașina timpului; Hrana zeilor; Insula doctorului Moreau; În zilele cometei; Războiul lumilor; Năvălitorii din stele; Când se va trezi Cel-care-doarme; Primii oameni în Lună; Războiul în văzduh; Omul zburător; În abis; Năvălitorii din adâncuri; Oul de cristal; O poveste a zilelor ce vor veni.

Victor Anestin  – În anul 4000 sau O călătorie la Venus; O tragedie cerească.

Isaac AsimovEu, Robotul; Ciclul Fundația; O piatră pe cer; Pulbere de stele; Cavernele de oțel; Sfârșitul eternității; Soarele Gol; Călătorie fantastică; Zeii înșiși; Ciclul Roboții; Căderea nopții; Nemesis; Băiețelul cel urât; Omul pozitronic.

Alexander BeliaevOmul amfibie; Steaua Keț; Capul profesorului Dowell; Traficantul de aer; Pâinea veșnică; Stăpânul lumii; Ultimul om din Atlantida; Ariel; Hoiti-Toiti.

Romulus Bărbulescu & George Anania – Doando; Constelaţia din ape; Statuia şarpelui; Planeta Umbrelor Albastre; Ferma oamenilor de piatră; Paralela enigmă; Şarpele blând al infinitului.

Edgar Rice Burroughs – Ciclul Tarzan; Prințesa marțiană; Tărâmul uitat de timp; Ciclul Pellucidar; Ciclul Venus.

Horia AramăMoartea Păsării-Săgeată; Cosmonautul cel trist; Planeta celor doi sori; Verde Aixa; Țărmul interzis; Dumnezeu umbla desculț.

Ray Bradbury –  451º Fahrenheit, Cronicile marțiene.

 

Arthur C. Clarke – Ciclul Odiseea Spațială; Sfârșitul copilăriei; Orașul și Stelele; Fântânile Paradisului.

Vladimir Colin Legendele Țării lui Vam; A zecea lume; Pentagrama; Un pește invizibil; Imposibila oază; Dinții lui Cronos.

Robert HeinleinInfanteria stelară; Străin în țară străină; Numărul Fiarei; Luna e o doamnă crudă.

Adrian RogozInimă de ciută; Fugă în spațiu-timp; Omul și Năluca; Prețul secant al genunii.

Mai sunt o mulțime de alți autori, mii de alte cărți, dar cele peste 100 de volume recomandate mai sus sunt arhisuficiente pentru a forma un apetit suficient de mare pentru science-fiction încât să țină… o viață întreagă!

În plus, să îți ajuți copilul să-și procure cărțile Uriașilor și să le rânduiască, raft după raft, în… biblioteca lui, îi va crea sentimentul – care, în timp, va deveni o certitudine – că părintele său i-a lăsat o avere impresionantă!

Poveștile acestea magice au darul de a deschide ochii copilului spre universul științei și al cunoașterii de sine, creând în el mediul propice în care se poate dezvolta un om de știință, un pasionat antreprenor, un scriitor talentat ori un om complet, care știe ce vrea de la viața sa și e dispus să plătească prețul în responsabilitate, asumare și dăruire, pentru a fi ceea ce dorește să fie!

Între coperțile cărților din lista de mai sus chiar se află o avere și numai un fan SF care își duce pasiunea până la capăt îți poate spune că investiția de timp și bani în cele mai bune cărți science-fiction ale autorilor români și străini oferă un ROIReturn Of Investment – pe care doar o viață trăită în bucurie îl poate oferi! Bucuria lecturii, bucuria visării, bucuria sufletului împlinit…

 

Cărțile din Colecția Science-Fiction a Editurii Pavcon sunt aici:

http://pavcon.ro/index.php?cPath=1_7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.