Publicat pe

Povestea Forțelor Naturii…

de Daniela Faur

Deși e bine cunoscut faptul că nu e indicat să începi o afirmație cu o negație, ”Nu mi-am propus niciodată să scriu cărți, chiar dacă, în joacă, pe când eram copilă, am cochetat cu scrisul. Nu am visat niciodată să devin scriitoare – adică, știți, nu am avut o obsesie legată de asta, nu m-a ars visul ăsta în suflet, așa cum m-au ars altele. Cu toate acestea… am publicat prima mea carte, care se numește Forțe ale Naturii – Moartea Vie.”

Îmi place să citesc. Mult. Poate tocmai de aceea am și făcut facultatea de jurnalism, însă de profesat am profesat ca gazetar foarte puțin. Dragostea asta pentru citit a lucrat, cumva, în mine și mi-a dezvoltat imaginația la un nivel la care chiar am început să visez tot felul de aventuri. Și, evident, plăcerea de a scrie a venit de la sine în anii care au urmat.

Povestea primei mele cărții mi-a venit în minte în 2013. Dimineața, în drumul meu spre lucru, dar și seara, la întoarcerea spre casă, parcurgând aproape 4 km pe jos, au început să mi se strecoare în gând fel și fel de idei, am început să văd, cu ochii minții, personaje diverse, am început să… le simt. I-am văzut mai întâi pe EL și pe EA, eroii maturi ai poveștii. Inițial, schema de bază părea a fi o poveste de dragoste, chiar siropoasă pe alocuri… și am simțit că n-are sare și piper așa.

Drept pentru care, zi după zi, mintea a pornit să-mi zburde în direcții care mai de care mai diverse; au apărut în colimator alte personaje: mama supraprotectoare, fiica rebelă… Și m-am trezit că m-a străfulgerat ideea de a-mi înzestra personajele cu puteri supranaturale. Însă îmi doream să aibă puteri pe care mi le puteam explica, pe care le puteam înțelege. Adică, nu doar să aibă puteri așa, din senin, de dragul de a fi supranaturali.

Așa mi-a venit ideea de a face o legătură cu cele patru elemente ale naturii. Fiecărui semn zodiacal îi corespunde unul din cele patru elemente: Apă, Aer, Foc și Pământ – cele patru Forțe ale Naturii. Mi-am numit personajele Nativi sau Forțe ale Naturii, de unde a răsărit, în mod firesc, și titlul seriei (căci e o trilogie). Nativii au darul de a controla forța elementului lor distinctiv și fac o mulțime de chestii faine cu forța lor…

Așa că, zilnic, în drumul meu, visam o poveste care creștea și se amplifica în mine, făcându-mă să vibrez de emoție. Pe măsură ce treceau zilele, povestea din mintea mea devenea tot mai detaliată, dar – fiindcă legea haosului funcționează chiar și în privința gândurilor – și dezordonată. Așa că, atunci când am realizat că ce se întâmplă în imaginația mea e mai mult decât o joacă, cum debutase la început, m-am întrebat dacă aș putea așterne nebuloasa asta fantastică pe hârtie… Și așa a început!

Gândurile nu-mi mai aveau loc în mintea mult prea aglomerată. Aveam personajele, aveam numele lor, aveam acțiunea, aveam totul. Nu mai avem puterea de a ține povestea în frâu, așa că… m-am apucat de scris așa cum am gândit eu că s-ar scrie o carte.

Editorul meu, domnul Constantin Pavel, mi-a spus mai apoi, într-una din multele discuții cu domnia-sa, când am ajuns să propun cartea spre publicare la editura Pavcon, că m-am înhămat la cel mai greu lucru: o lucrare cu multe personaje înseamnă să ai abilitatea de a controla atât acțiunea, cât și personajele, iar ele, la un moment dat, aproape că devin independente. Noroc că am aflat despre asta după ce-am scris cartea! Eu nu mă gândisem la acest aspect… De fapt, nici nu îmi trecuse vreodată prin minte că romanul meu va ajunge să fie publicat! Nu m-am gândit în acel moment la nimic, am vrut doar să văd povestea curgând, am vrut să-mi văd personajele trăind, crescând, atingându-și scopurile.

După nici o lună, am abandonat scrisul… Am rămas însărcinată și n-am vrut să-mi reproșez mie, mai apoi, că petrec prea mult timp în fața foii de hârtie şi a calculatorului.

Până în 2015 nu am mai scris niciun cuvânt. Îmi era însă dor să o fac,  mă împingea ceva din interior, fiindcă nu apucasem să aștern pe hârtie decât o infimă parte din tot ce-mi imaginasem. Personajele cărţii ajunseseră prizoniere în mintea mea…

Așa că, într-o bună zi, mi-am luat inima-n dinţi şi m-am reapucat de scris. Pentru mine. Îmi eram datoare mie și sufletului meu.

Când am realuat scrisul, a fost ca și când nu mă oprisem niciodată din această activitate plină de pasiune…

Înainte de Crăciun am terminat prima formă! Am printat câteva exemplare și le-am oferit prietenelor mele cadou. Reacțiile lor neașteptate m-au făcut să îndrăznesc să visez mult mai mult. Și mi-am făcut curaj. Am răspuns îndemnului unui prieten şi am trimis manuscrisul la Editura Pavcon!

Și iată-mă aici! Un drum lung, aș spune, dacă mă gândesc că au trecut patru ani de când a început totul! Un drum scurt când știu cât am muncit efectiv la ea și cât de repede s-au mișcat lucrurile până când cartea a văzut lumina tiparului.

Mulțumesc echipei editoriale fantastice de la Pavcon, care a crezut atât de mult în mine și mi-a dat această șansă măreață!

De fiecare dată când cineva află că am scris o carte, mă întreabă, negreșit, despre ce este vorba în ea? Îmi e greu să explic în câteva cuvinte firul epic, am impresia că dacă dezvălui anumite detalii  îmi dau de gol personajele. Aşa că am ales să o descriu mereu ca pe-o poveste despre iubire, regăsire, devotament şi speranță. O poveste în care sentimente tipic umane se împletesc cu forțe fantastice, supranaturale. 

Cartea Forţe ale Naturii – Moartea Vie, debutează cu două povești paralele care se unesc, încetul cu încetul, pe măsură ce secretele și intrigile țesute în trecut ies la suprafață. La prima vedere pare doar o carte de dragoste. Am lăsat însă anumite indicii, chiar din primele pagini, care, zic eu, nasc în mintea cititorului o curiozitate aparte, îi dau de înțeles că dincolo de acest substrat stă esența cărţii: personificarea celor patru elemente ale naturii.

Ca prim volum (căci am în gând o trilogie, cum spuneam!), cartea se concentrează în special asupra personajelor, a trăirilor lor și nu atât de mult asupra puterilor pe care le dețin. Cu toate acestea, veți vedea personaje care nu vor să fie decât eroii propriei familii (preferații mei), chiar dacă au capacitatea de a schimba lumea, dar și personaje însetate de putere, care se folosesc de natura lor superioară pentru a-i domina pe ceilalți.

Sunt de părere că povestea are de toate: dragoste, în toate aspectele și etapele ei, de la nemărginita dragoste părintească, trecând prin prima iubire și până la cea mai arzătoare formă a sa, dragostea matură pentru sufletul pereche; are umor… (am încercat, cel puțin, și sper că mi-a ieșit); are intrigă, acțiune și, mai ales, personaje pe care sunt sigură că le veți îndrăgi la maximum! 🙂

Închei prin a vă mulțumi pentru că îmi cumpărați cartea și lăsați un testimonial pe site… Ceilalți iubitori de literatură bună merită îndemnați să citească o carte, sper eu, cu totul deosebită!

Cu drag, pentru voi, cititorii mei! 🙂

Cartea Forțe ale Naturii – Moartea Vie poate fi cumpărată de aici: http://pavcon.ro/product_info.php?cPath=1_7&products_id=44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.